lauantai 25. toukokuuta 2013

Loppua kohti

Longyearbyen, -2C.

Talven selkä on taittunut ja lukukausi lähestyy vähitellen loppuaan. Kuluneet viikot on käytetty tehokkaasti koulutöiden tekemiseen, sillä palautettavien raporttien yhteenlaskettu sivumäärä yrittää kirkkaasti esimerkiksi diplomityöni sivumäärän. Lisäksi reilu viikko takaperin oli ikiroutakurssin (AT-205) tentti, johon valmistautuminen vei tovin jos toisenkin.

Kevät on viimein saapunut Huippuvuorillekin, ja vihdoinkin katot sulavat, räystäät tippuvat ja katuojat juoksevat täälläkin. Toisaalta parina päivänä on satanut jonkin verran uutta, joskin loskaista lunta. Viime viikolla päätin kuitenkin tehdä vielä yhden kelkkaretken, sillä vaikka Longyearbyenissä lumet ovat lähes kadonneet viimeisen parin viikon aikana, huhujen mukaan jäätikön toisella puolella olisi vielä "täysi talvi". Lisäksi varsinkin Kjersti oli jo pitkään kärttänyt retkeä Barentsburgiin. 

Huhut pitivät paikkansa - Fardalenissa ja siitä eteenpäin olosuhteet olivat jotakuinkin samat kuin huhtikuussa. Colesbuktan jälkeen pehmeää puuterilunta oli sen verran, että keskinopeus oli pitkällä pätkällä kahdeksankympin kieppeillä. Barentsburg oli ennallaan, harmaan neuvostomaisena. Mitä alla oleviin kuvavalintoihin tulee, niin otin minä kuvia ilman Kjerstiä ja Marinaakin, mutten jaksa säätää niitä julkaisukuntoon.

 Barentsburgin voimalaitos, jossa huhujen mukaan on puhdistuslaite vain toisessa savupiipussa.

 
 Tiet olivat hiilipölystä mustina, joten Marinan kenkävalinta oli erityisen osuva...

 Hylätty kaivos Barentsburgissa

Vasemmalla puolella Grumant, hylätty neuvostoliittolainen kaivoskylä, ja oikealla Colesbukta, hylätty neuvostoliittolainen satama. Olin jo tovin etsinyt Colesbuktasta vanhaa venäläistä säiliölaivaa, mutta eräästä vanhasta Svalbardpostenista luin, että venäläinen kaivosyhtiö oli pari vuotta takaperin käynyt pilkkomassa lähes puolilllaan öljyä olleen laivan ympäristösyistä. Samalla selvisi, että eräs vuonna 1962 hylätyn yhdyskunnan rakennuksista oli kunnostettu 1981 venäläisille geologeille, jotka etsivät alueelta lisää hiiltä. Rakennus hylättiin uudelleen 1988, ja 2011 vietin siellä yön kavereiden kanssa...
Piramida on vuonna 2010 rakennettu, Trust Arktikugolin omistama pieni moottoriproomu. Alus on vedetty talveksi kuiville. Kävellessäni ympäriinsä ja koputellessani runkoa ilmestyi hytistä venäläinen herrasmies, joka kuitenkin otti vierailumme huumorilla.

Olen myös tehnyt hieman kävelyretkiä ympäristössä. Eräänä yönä en oikein saanut unta, joten kiipesin joutessani Platå-vuorelle pariksi tunniksi käyskentelemään. Porot eivät olleet moksiskaan, vaikka tulin vain parin metrin päähän. Otin elukoista videonkin:


Nybyen noin 400 metriä alempana. Itse asun ensimmäisen rivin oikeanpuolisimmassa parakissa.


Longyearbyen keskiyön auringossa. Kaikki kuvat on otettu välillä 00:00-03:00.


Jossain välissä kävin myös ihmettelemässä lähistön kaivosten jätekasoja Marinan kanssa:


Mitähän muuta... parit syntymäpäivät tuli juhlittua kera kakkujen, keksien ja karjalanpiirakoiden. Norjan kansallispäivä oli ja meni - autoin Ida Heleneä järjestämään shappanja-aamiaisen alakerran keittiössä ja osallistuin myöhemmin paraatiin.


Kävin alkuviikosta hakemassa Steffenin kelkan huollosta, jossa se on ollut pari kuukautta, ja ajoin sen Nybyeniin. Kiviä, soraa, vesilammikoita, tundraa... Pääsin kuitenkin lopulta perille ilman vahinkoja. Seuraavana päivänä tulikin sitten uutta lunta. Huoltoasemalle ei kuitenkaan enää ole asiaa - ajoin viime viikolla Kjerstin kelkan tietä pitkin pumpulle ja kelkan omistaja päästeli jos jonkinlaisia hassuja ääniä kipinöiden lennellessä suksista...

 
Nyt on edessä loppurutistus - kurssin AT-211 tentti - johon ajattelin aloittaa valmistautumisen maanantaina. Ensi viikolla tulee jonkin verran vieraita etelästä - Erik Ruotsista ja Steffen... no, missä ikinä asuukaan - mutta tästä huolimatta olen virastoaikana tavattavissa "toimistossani". Ehkäpä tänään voisi vielä käydä kelkkaa ulkoiluttamassa nyt kun tuota luntakin tuli alkuviikosta kymmenisen senttiä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti